När jag är ute och föreläser så inleder jag ofta med att fråga publiken: Vad är egentligen en bra film?
Det är såklart en högst retorisk fråga. Vad som är en ”bra” film är väldigt subjektivt. Några gillar romantiska komedier. Andra gillar skräck och splatterfilmer. Själv är jag svag för allt som har med rymden att göra.
Men när det kommer till just beställningsfilm så hamnar frågan i lite annan dager. En beställningsfilm ska ju till syvende och sist generera någon form av ROI. Man vill åt någon slags effekt, till exempel ökad försäljning, bättre varumärkeskännedom eller opinionsbildning.
Så hur skapar man starkast effekt med en beställningsfilm?
För att närma oss svaret på den stora frågan kan vi titta på två exempelfilmer. Båda är från samma avsändare, och har snarlika mål – Att få dig att skänka pengar:
Vilken av dessa två filmer skulle du säga har starkast effekt?
Det är ganska solklart: Filmen med flickan vinner med hästlängder över den animerade filmen. Men varför är det så?
Den första filmen har ett rationellt budskap paketerat på ett någorlunda modernt sätt. Den berättar översiktligt om verksamheten och ger svar på en del frågor man kanske går och bär på. Den andra filmen däremot har ett emotionellt budskap som träffar oss rakt i hjärtat. Den berättar en berättelse som leder oss till en insikt: Det här händer, varje dag, någonstans i världen.
Film är först och främst ett känslomedium.
Det finns såklart mycket mer att säga vid en jämförelse mellan dessa två. Men det centrala är att filmmediet framför allt är ett känslomedium. Som kommunikatör har du en stor verktygslåda till ditt förfogande och det gäller att använda rätt verktyg för rätt ändamål. Tänk då på film som et verktyg för att nå människors känslor.
Har du några egna exempel eller historier att dela med dig av? Tveka inte att kommentera!
//Petter Schanche, VD och grundare Pophunters AB