Att beställa en film från ett produktionsbolag handlar inte bara om att få en snygg slutprodukt. För att säkerställa att din informations- eller utbildningsfilm verkligen når fram till målgruppen är det viktigt att förstå hur tittare bearbetar och tar till sig information. Något som kan hjälpa oss att förstå hur detta fungerar är Cognitive Load Theory (CLT) – en forskningsbaserad modell som hjälper oss att förstå hur vi kan utforma filmer som inte bara informerar, utan också underlättar lärandet.
Vad är Cognitive Load Theory?
Cognitive Load Theory (CLT), utvecklad av psykologen John Sweller, handlar om hur människor bearbetar information och hur man undviker att överbelasta arbetsminnet. CLT delar den kognitiva belastningen i tre delar:
- Inneboende belastning (Intrinsic load): Den naturliga komplexiteten i det ämne som presenteras.
- Onödig belastning (Extraneous load): Distraktioner eller överflödig information som tar fokus från det väsentliga. Exempelvis visuella effekter som inte tillför något.
- Användbar belastning (Germane load): Den mentala ansträngning som läggs på att bearbeta och förstå viktig information – det som faktiskt leder till lärande.
Poängen är att genom att minimera onödig belastning (extraneous load) och optimera användbar belastning (germane load), så ger du tittarna bättre förutsättningar att till sig informationen utan att bli överväldigade, vilket därmed stärker lärandeeffekten.
Så använder du CLT när du beställer en film
Du som som beställer film från ett produktionsbolag har stor möjlighet att styra hur mycket informationen som ska ingå, och hur den presenteras. Genom att tänka enligt CLT-principerna när du tar del av och feedback:ar på exempelvis manus, storyboards eller annat arbetsmaterial kan du maximera filmens effektivitet. Här är några konkreta tips:
- Håll manuset fokuserat
När du samarbetar med ett produktionsbolag för att skriva manuset, se till att det är klart och fokuserat. Varje scen och varje replik bör ha ett syfte. Undvik onödiga detaljer och distraherande inslag som inte bidrar till att förmedla filmens huvudbudskap. - Optimera storyboards med samordning mellan text och bild
När du granskar storyboards som produktionsbolaget tar fram, tänk på hur text och bild samspelar. Dålig samordning kan öka den kognitiva belastningen. Genom att integrera visuella och verbala element på ett logiskt sätt gör du det lättare för tittarna att förstå budskapet. - Minimera visuella distraktioner
Snygga visuella effekter eller bakgrundsmusik kan göra mycket för känslan och upplevelsen av en film. Men det kan också bli för mycket av det goda. Enligt CLT kan sådana inslag öka den onödiga kognitiva belastningen. När du jobbar med ett produktionsbolag för att lägga på dessa slutliga effekter, kom ihåg att hålla det ”lagom” så att varje element stödjer budskapet och inte distraherar tittarna.
Din roll i intern förankring
Som beställare har du också ansvar för den interna förankringen av filmen. När du presenterar manus, storyboards eller grovklippningar för kollegor är det viktigt att förklara varför vissa val har gjorts, exempelvis varför vissa detaljer eller fakta utelämnas. Genom att använda CLT som en grund kan du tydligt visa hur dessa beslut bidrar till att skapa en effektivare film.
Sammanfattning
När du samarbetar med ett produktionsbolag för att skapa en informations- eller utbildningsfilm, är det avgörande att tänka på hur innehållet presenteras. Cognitive Load Theory hjälper oss att förstå hur man optimerar lärande genom att minimera distraktioner och onödig information. Genom att hålla innehållet fokuserat och välstrukturerat kan du skapa filmer som verkligen gör skillnad.
Exempel
Nedan visas ett exempel där vi på Pophunters har använt CLT i praktiken. Det är en instruktionsfilm för hur man använder ett webbverktyg. Istället för att använda rena skärminspelningar har vi förenklat och stiliserat webben för att minimera ovidkommande information.