Tänk att lyckas med en viral kampanj …
Länge har det varit alla marknadsförares våta dröm. Och det är inte så konstigt: Att nå en enorm publik med sitt budskap, och dessutom få ett kolossalt engagemang, utan att betala en krona för annonsering … Det låter väl lockande?
Vägen till en viral kampanj är dock allt annat än given. Många har försökt, och nästan alla misslyckas. Även om man skulle lyckas få en viral spridning, så är chansen att spridningen sker i RÄTT målgrupp nära nog obefintlig. Ta Volvos megasuccé med Epic Split som exempel. Miljontals människor har sett den bara på den här uppladdningen på Youtube. Men alla dessa lär knappast vara i målgruppen för att köpa en lastbil …
Så hur skapar man en viral succé? Såhär skriver en bloggare på Hubspot:
“Unfortunately, there is no A+B+C formula that makes viral marketing efforts pay off, and it is often unknown what the exact cause is until the virality steps in.”
Men en sak verkar de flesta experter och gurus vara överens om: Vikten av att känna sin målgrupp. Tittar man på kampanjer som lyckats, så är det ett gemensamt drag. Men vad innebär det egentligen?
Sändarperspektiv vs. mottagarperspektiv
Många företag och organisationer sitter fast i ett sändarperspektiv. De kommunicerar bara det de själva tycker är viktigt, och bryr sig inte så mycket om vad målgruppen är intresserad av.
Istället bör man tillämpa ett mottagarperspektiv. Det vill säga att man försöker lyssnar in vad målgruppen (mottagarna) tänker, känner och drömmer om, och utformar sin kommunikation för att passa in i den kontexten.
Ett exempel där man har lyckats extremt bra med just det här tankesättet, är ”Will it blend” – en youtube-kanal från företaget BlendTec.
Låt mig förklara varför det BlendTec gör är så genialt:
BlendTec säljer blenders. Alltså mixrar – du vet såna man gör smoothies i.
Det är lätt att tänka sig hur deras budskap skulle låta med ett sändarperspektiv:
– ”Kom och köp våra mixrar. De är jättestarka. Du kan göra juicer, smoothies och massa annat gott med dem”.
Istället kom något snille på BlendTec på att:
– ”Hallå! Vår målgrupp bryr sig inte! De bryr sig bara om cool teknik – typ iPhones. Tänk om vi skulle köra en iPhone i vår mixer istället?”
Och bara sådär, genom att applicera i grunden samma budskap (starka, tåliga blenders) på ett sätt som resonerar bättre med målgruppen så var den virala succén ett faktum. Hundratals miljoner har sett dessa galna videos där VD:n mixar allt från iPhones till glowsticks, Pokémons, dynamit och allt annat mellan himmel och jord.
BlendTec knäckte koden – det kan du också.
De vågade släppa sitt sändarperspektiv och anammade mottagarperspektivet. Belöningen blev ett genomslag som marknadschefer världen över bara kan drömma om.
Så fundera en stund – hur skulle du kunna applicera det här i verksamheten där du jobbar? Finns det kanske redan insikter från målgruppsundersökningar man kan prova en ny twist med? Ni behöver inte ändra på allt – men testa något nytt! En liten förändring av en idé kan (bevisligen) göra stor skillnad!
//Petter Schanche, VD och grundare Pophunters AB